A coaching folyamatról röviden

A coaching folyamat során mindig egy adott problémán dolgozunk. Többféle területen dolgoznak coachok, így tehát egy coach segíthet társkeresésben, munkahelyváltásnál, fogyókúrában, karriertervezésben és rengeteg egyéb probléma esetén. Nagyon fontos: a coach nem tanácsadó, a kliens maga találja meg a saját legjobb megoldását egy adott helyzetre. A coach tükröt tart neki a folyamat során, azáltal, hogy fejleszti az önismeretét és többféle oldalról világítja meg kliense számára az adott problémát. Mivel érzelmileg nem vonódik be (barátokhoz, családtagokhoz hasonlóan), ezért új perspektívákat tud kínálni. A szemléletformálás és szemléletváltás révén a kliens magától is megtalálja a kivezető utat.

A coaching 5 lépésben

1. A coach és kliense (coachee) találkoznak, a kliens elmondja, mi a problémája, hol akadt el az életében. A coach és a kliens tisztázza, hogy hogyan fog a coaching zajlani, lefektetik az alapszabályokat, megbeszélik, mikor találkoznak legközelebb.

2. A coach és kliense kidolgozzák annak a módját, ahogy a kliens megpróbálja megoldani az adott problémát. Különféle utakat, alternatívákat vázolnak fel, majd a kliens eldönti a coach segítségével, hogy merre érdemes elindulni, mit érdemes tenni következő lépésként. A coach nem mondja meg, merre menjen, erre a kliensnek magától kell rájönnie a coaching során. A coach nem tanácsadó!

3. A célhoz vezető utat a coach és a kliens részletesen megtervezik.

4. A kliens elindul azon az úton, amelyet kijelölt a coach segítségével. A coachnak folyamatosan beszámol arról, hogyan halad, együtt átbeszélik a részleteket. A coaching során a kliens rengeteg támogatást kap a coachtól, motivációt és inspirációt.

5. Ha a kliens végigjárja a megtervezett utat, nagy eséllyel, sikerrel jár. A munka oroszlánrésze az övé, a coach “csupán” támogatni tudja és elkísérni az úton. A változás felelőssége a kliensé.

Fontos, hogy elkezdjünk felhagyni eddigi szokásainkkal és megtenni az első lépést még ma a boldogabb életért! Ha úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a jelenlegi élethelyzeteddel, fordulj hozzám bizalommal a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek egyikén.

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találtad, oszd meg ismerőseiddel is! Ha felmerült bármilyen kérdésed a témával kapcsolatban, írj nekem egy üzenetet a info@yellowpillowcoaching.hu email címre, és néhány napon belül válaszolok.